Telefoonnummer: 0546 - 63 32 88
  • De tandarts speciaal voor kinderen
  • Welkom vanaf het eerste tandje
  • Extra service voor de basisschool

Direct aanmelden

Beugels

Wanneer is een beugel nodig?

Een beugel is nodig als, de tanden naar voren of scheef staan, of als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er dan voor, dat de tanden en kiezen rechter komen te staan. De voordelen daarvan zijn, dat het kauwen beter gaat, dat het gebit gemakkelijker te poetsen is en dat een mond met rechte tanden er mooier uitziet.
 

Wat voor soort beugels zijn er?

Er zijn verschillende soorten beugels. Een slotjesbeugel bijvoorbeeld, die zit (tijdelijk) aan de tanden en kiezen vast. Ook zijn er uitneembare plaatjesbeugels. Het hangt van verschillende factoren af voor welke beugel gekozen wordt.
 

Hoe werkt een beugel?

Een beugel trekt of duwt de tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet regelmatig worden bijgesteld, opdat hij de tanden en kiezen de juiste kant op blijft duwen.
 

Hoe lang moet een beugel gedragen worden?

Over het algemeen moet een beugel twee tot drie jaar gedragen worden.
 

Wie maakt de beugel?

In onze praktijk worden de beugelbehandelingen uitgevoerd door een tandarts-orthodontist. Voordat er een beugel gemaakt wordt, worden er röntgenfoto’s en gewone foto’s gemaakt. Ook worden er afdrukken van onder- en bovengebit gemaakt.
 

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Meestal kom je één keer per maand voor controle. In het begin duren deze bezoeken ongeveer een half uur. Later worden die steeds korter.
 

Wat voel ik van een beugel?

De eerste dagen voelt een beugel vreemd aan. Het vreemde gevoel verdwijnt na een poosje. Je raakt dan aan de beugel gewend. Wel kunnen de tanden en kiezen na het bijstellen van de beugel gevoelig zijn.
 

Kan ik mijn tanden gewoon poetsen?

Ja. Bij een uitneembare beugel poets je je tanden zonder de beugel in je mond. Ook de beugel zelf moet met de tandenborstel worden schoongemaakt. Bij een slotjesbeugel is het uitermate belangrijk om goed te poetsen. Het is vaak zeer lastig om rond de slotjes goed te poetsen. Er zijn ook speciale tandenborstels verkrijgbaar. Daarover ontvangt je de nodige tips, wanneer je de beugel krijgt.
 

Kan ik met een beugel alles eten?

Nee. Het is beter om geen plakkerige en kleverige dingen te eten, zoals dropjes en toffees. Ook kauwgom kunt je beter niet gebruiken. De resten daarvan gaan aan de beugel vastzitten en die zijn heel moeilijk te verwijderen. Ook moet je voorzichtig zijn met draadjesvlees, cola of andere frisdrank.

Contactgegevens

Jeugdtandverzorging Almelo
Winkelsteeg 1F
7607 AT  Almelo

Tel: 0546 - 63 32 88
E-mail: almelo@jtv-mondzorg.nl
Aanmelden praktijk

Spoednummer: 053 - 792 00 40

Openingstijden
Maandag:
8:00 - 12:15
13:00 - 16:30
Dinsdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 16:30
Woensdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 16:30
Donderdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 16:30
Vrijdag:
8:00 - 12:15
13:00 - 16:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten
Geen kosten

De tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt geen eigen risico. Kosten voor een beugel en kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering.

Jeugdtandverzorging Almelo | Alle rechten gereserveerd | © 2019 | Laatst gewijzigd november 2019